ניוון מקולרי (AMD) הוא ניוון מרכז הראייה ברשתית העין הקשור לגיל מתקדם. המקולה ברשתית הינה אזור האחראי על תפקוד הראייה המרכזית, כלומר אזור האחראי על חדות הראייה. אזור זה מאפשר לנו לזהות פנים, לקרוא, לנהוג, לזהות צבעים שונים ועוד. קיימות שתי צורות של ניוון מקולרי- ניוון מקולרי יבש וניוון מקולרי רטוב. חשוב לדעת כי לגיל יש קשר ישיר להופעת המחלה ושכיחותה עולה ככל שהגיל מתקדם. חשוב לאבחן את המחלה בשלבים מוקדמים על מנת לשמר את המצב הקיים ולהאט את המחלה ככל הניתן.
טיפול מומחים של אופטיקה טל במחלת ניוון מקולרי מותאם לסוג הניוון המקולרי – יבש או רטוב ובהתאם לממצאי האבחון מקבל המטופל טיפול תרופתי. במקרים מסוימים כולל הטיפול בניוון מקולרי רטוב גם טיפולי לייזר או ניתוח כירורגי על ידי רופא עיניים מוסמך. בניוון יבש מומלץ לשלב טיפולים משלימים להקלה על תסמיני המחלה ולהוסיף תוספי מזון לתזונה כמו ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון.
הגבלה בתפקדו היומיומי
מחלת הניוון המקולרי ידועה גם כמחלת ניוון כתמי או ניוון רשתית הגורמת לראייה ירודה, במקרים מסוימים עלולה המחלה להביא עד לכדי עיוורון. יש לציין כי הסיבות למחלה טרם ידועות ובשנים האחרונות יש מחקרים רבים בתחום. המחלה נחשבת לגורם העיקרי למקרי עיוורון בעולם המערבי בקרב האוכלוסייה שגילה עולה על 55 שנים. המחלה גורמת להופעת כתמים בגוון צהבהב או כתמים לבנים באזור המקולה ולכן נגרמת פגיעה בחדות הראייה, כאשר הנזק לראייה מתקדם באופן הדרגתי. לכן, חשוב מעל גיל 55 לבצע בדיקות אחת לתקופה כדי לאבחן את המחלה בזמן ולקבל טיפול מתאים. מחלת הניוון המקולרי מגבילה את התפקוד היומיומי בתחומי נהיגה, קריאה, זיהוי פנים, הבחנה בין גוונים שונים ועוד.
יבש או רטוב
כאמור, ניתן לחלק את מחלת הניוון המקולרי לשני סוגים עיקריים-
- ניוון מקולרי יבש- השלב הראשון של המחלה המאופיין בהופעת כתמים צהבהבים באזור המקולה, לעיתים רק בעין אחת. הכתמים עלולים לגרום לפגיעה באיכות ויכולה הראייה.
- ניוון מקולרי רטוב- כ- 10-15% מקרב הסובלים מניוון מקולרי יבש יעברו לשלב הנקרא ניוון מקולרי רטוב, ורבים מהם עלולים לאבד את ראייתם כתוצאה מעיוורון. בשלב הרטוב מתפתחים כלי דם באזור הרשתית וכתוצאה מכך דולפים דם ונוזלים לאזור הרשתית וגורמים לפגיעה משמעותית ביכולת הראייה. ללא אבחון וטיפול בזמן אזור המקולה עלול להיהרס ונגרם נזק בלתי הפיך.
טיפול בניוון מקולרי
טיפול בניוון מקולרי יבש מתבצע באמצעות תוספי מזון שונים כמו ויטמינים מסוג C, B ו- E. כמו כן, מוסיפים לתזונה אבץ וניתן לשלב טיפולים משלימים כמו אקופונקטורה, טיפול בעזרת צמחי מרפא ועוד.
על מנת לטפל בניוון מקולרי רטוב יש לטפל באזור המקולה ולהרוס באופן מבוקר את כלי הדם החדשים שנוצרו באזור. הטיפול נעשה באמצעות זריקות עם תרופות מסוג אווסטין ולוסנטיס. יש מקרים בהם נדרש המטופל לעבור הליך כירורגי להרס כלי הדם באזור המקולה או לעבור סדרת טיפולי לייזר.